Tips & Advies

Hoe bewaar ik flessen wijn?
In principe horen de flessen liggend bewaard te worden.
De natuurlijke kurk moet nat blijven, anders scheurt deze
en kan er zuurstof bij de wijn komen waardoor de wijn bederft.
Omdat men niet kan zien of de fles een natuurlijke of een kunststof kurk bevat,
doordat de kap erover heen zit, is het beter deze flessen liggend te bewaren.
Flessen met een schroefdop kunnen desgewenst rechtop blijven staan.

Wat is de beste temperatuur om wijnen te bewaren?
Als men de wijnen langere tijd wil bewaren, is het van belang de
Temperatuur op 10-12 °C te houden.
Zoek een donkere plaats en kijk uit met tocht.
Ook de vochtigheidsgraad is belangrijk (relatieve vochtigheid tussen 55 en 70%)
Gebruikswijnen kunnen op kamertemperatuur gehouden worden.

wijnfles houder
oude fles wijn

Wat lees je op het etiket.
Op het front etiket staan naast de naam van de producent o.a.:
De naam van de wijn. De kwaliteitsaanduiding. De plaats van herkomst.
Het alcoholpercentage. Het oogstjaar. De inhoud van de fles en de naam
van de producent. De naam van het gebruikte druivenras of rassen is niet verplicht.
Op het contra etiket staat ook meestal een omschrijving van de wijn.

Betekenis van afkortingen op etiket.
Het komt regelmatig voor dat op het etiket van een fles wijn een afkorting wordt gebruikt voor de kwaliteit van de wijn.
Voor de meest gebruikte afkortingen de volgende uitleg.
Per land kan dit verschillen.

In Duitsland vindt je de volgende kwaliteit benamingen.
.(Qmp) Kabinett Laagste rang binnen de Duitse kwaliteitswijnen.
.Spätlese (laat geplukt). Wijn gemaakt van rijpere druiven dan die voor de Kabinett wijn.
.Auslese Zoete wijn gemaakt van druiven die volrijp zijn.
.Beerenauslese Wijn gemaakt van overrijpe druiven, vaak aangetast door ”edele rotting”, waardoor de wijn een bijzonder aroma krijgt.

Tegenwoordig maakt men van de Spätlese en Auslese wijnen ook een droge variant: Spätlese Trocken en Auslese Trocken.

In Frankrijk heeft men weer andere aanduidingen voor kwaliteit.

.Vin de Pays Laagste aanduiding voor kwaliteit. Dit zijn ”Landwijnen” gemaakt van druiven die uit de streek moeten komen welke op het etiket staat.
.(VDQS) Vin Délimité de Qualité Supérieure: Voor wijn met deze aanduiding gelden vele eisen en voorschriften, maar wel soepeler dan die van de kwaliteit (AC). VDQS wordt gezien als overgangsklasse naar de volgende kwaliteitsnorm.
.(AC of AOC) Apellation Contrôlée of Apellation d’Origine Contrôlée: Hiermee wordt de herkomst en een zekere kwaliteit van de wijn gegarandeerd. De wijn moet voldoen aan de eisen van druivenrassen uit een specifiek gebied.

spanje

Ook in Spanje heeft men eigen benamingen voor kwaliteitsnormen.

.Joven Wijn bedoeld om jong te drinken, ook vaak genoemd ”Vino joven”
.Crianza

Wijn die tussen 6 maanden en één jaar rijpt in houten vaten.

Na de houtrijping moet de wijn nog twee jaar rijpen in de fles bij de producent.
Pas in het derde jaar na de oogst mag de Crianza verkocht worden.

.Reserva Wijn die minstens één jaar rijpt in houten vaten.

Na de houtrijping moet de wijn nog drie jaar rijpen in de fles bij de producent.

Pas in het vierde jaar na de oogst mag de Reserva verkocht worden.
.Gran Reserva Wijn die minstens twee jaar rijpt in houten vaten.
Na de houtrijping moet de wijn nog drie jaar rijpen in de fles bij de producent.
Pas in het zesde jaar na de oogst mag de Gran Reserva verkocht worden.
.(DO) Denominación de Origen

De Spaanse benaming voor (AC) in Frankrijk.
De wijnen moeten aan allerlei eisen voldoen.

Herkomst, druivenrassen en de manier en periode van rijping worden gecontroleerd en gegarandeerd.

.(DOC) Denominación de Origen Calificada

Te vergelijken met (DOCG) in Italië.

Alleen producenten uit gebieden waar topwijnen kunnen worden gemaakt kunnen deze norm krijgen zoals Rioja.

In Italië zijn de benamingen weer anders voor de kwaliteitsaanduiding.

(Vdt) Vino da tavola Een tafelwijn met weinig garantie die uit elke gewest kunnen komen.
(IGT) Indicazione Geografica Tipica

Deze wijnen zijn te vergelijken met de ”Vin de Pays” uit Frankrijk.

Deze classificatie garandeert de herkomst van de gebruikte druivenrassen.

(DOC) Denominazione di Origine Controllata Dit is de Italiaanse (AC). De herkomst van de druiven en de manier van produceren is omschreven. Maar een (DOC) status staat niet garant voor kwaliteit.
(DOCG) Denominazione di Controllata e Garantita Dit garandeert o.a. de herkomst van de druivenrassen, de productiemethode en de kwaliteit.

In Portugal is de wetgeving nooit echt van de grond gekomen.

Nu de export toeneemt, wordt ook gewerkt aan een officiële aanduiding.

Denominacäo de Origem Controlada (DOC) is de hoogste kwalificatie en is te vergelijken met het Franse (AC).

De oude benaming (RD) Regiöe Determinada wordt nog steeds gebruikt.

Met beide normen is de herkomst van de wijn gegarandeerd.